Reportatge: Restauració per al desenvolupament cultural del celler noucentista de Vila-seca. La cooperativa del vi
Share
Statistics
View Usage StatisticsMetadata
Show full item recordAuthor
Date
2023Subject/s
Unesco Subject/s
Abstract
El de Vila-seca és un edifici que pertany a l’anomenada “arquitectura dels cellers” típica de les terres de Tarragona, la Conca de Barberà i la franja de l’Ebre, dedicades durant molts anys al conreu i la producció de vi. A finals del segle XIX un cop passada la crisi de la fil·loxera i en un moment en que el moviment cooperativista pren força, apareixen noves associacions agràries, totes elles encoratjades per millorar la producció, l’elaboració i la comercialització del vi en comú. Així va ser com el 1900-1903 naixia el primer celler cooperatiu a Barberà de la Conca. Àngel Guimerà, referint-se en particular al celler de l’Espluga de Francolí, els va anomenar les “catedrals del vi ” per l’aspecte apuntat de les seves naus.
El de Vila-seca és un edifici que pertany a l’anomenada “arquitectura dels cellers” típica de les terres de Tarragona, la Conca de Barberà i la franja de l’Ebre, dedicades durant molts anys al conreu i la producció de vi. A finals del segle XIX un cop passada la crisi de la fil·loxera i en un moment en que el moviment cooperativista pren força, apareixen noves associacions agràries, totes elles encoratjades per millorar la producció, l’elaboració i la comercialització del vi en comú. Així va ser com el 1900-1903 naixia el primer celler cooperatiu a Barberà de la Conca. Àngel Guimerà, referint-se en particular al celler de l’Espluga de Francolí, els va anomenar les “catedrals del vi ” per l’aspecte apuntat de les seves naus.